Criza fondurilor europene: Statul blochează peste un miliard de euro disponibili pentru susținerea IMM-urilor. Cine îngreunează procedurile?

Criza fondurilor europene: Statul blochează peste un miliard de euro disponibili pentru susținerea IMM-urilor. Cine îngreunează procedurile?
Publicat: 11/01/2021, 17:41

Peste un miliard euro, din care 142 milioane euro sunt fonduri alocate de la bugetul de stat, este disponibil pentru capitalizarea IMM-urilor din România, prin Măsura 2 din Programul Operaţional Competitivitate Capital de lucru pentru IMM-uri.

Din acești bani ar trebui finanţate toate cele peste 22.000 aplicaţii admise electronic, lucru inoperabil în prezent, în lipsa adoptării bugetului, dar slaba procesare a cererilor ar face inaplicabilă măsura și dacă ar fi buget. Reprezentanții IMM-urilor acuză lipsa de voință politică pentru deblocarea fluxurilor pe fonduri europene.

Prin urmare, patronatele din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv din domeniul HORECA, susțin adoptarea de urgență a unor măsuri de deblocare a finanțării companiilor cu fonduri europene prin Măsura 2 – capital de lucru pentru IMM-uri. „Până nu e prea târziu”, spun reprezentanții acestora.

Banii există, nu și voința politică

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, susţine că sunt bani europeni din Programul Operaţional Competitivitate  pentru toate proiectele depuse pe Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru, iar ministrul Economiei „nu trebuie să-i caute, ci să-i aducă”.

„Nu înţelegem şi suntem extrem de îngrijoraţi asupra acestor declaraţii publice – am văzut şi ministrul actual, care spune că se uită de unde să atragă bani”, a declarat într-o conferință de presă Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR).

Nu trebuie să caute niciun ban, pentru că banii sunt din Programul Operaţional Competitivitate și trebuie doar să acorde aceste credite bugetare în Bugetul de Stat, adaugă acesta.

Vezi aici emisiunea Gândul Financiar despre problemele mari ale antreprenorilor români în pandemie:

În opinia preşedintelui CNIPMMR, ministrul Economiei ar trebui să meargă la Ministerul de Finanţe şi să solicite banii rămași, în contextul unui grad de absorbţie de numai 34%.

„Există bani din fonduri europene pentru a fi plătite toate proiectele pe Măsura 2, deci trebuie să existe voinţă politică să se plătească toţi aceşti bani”, spune Jianu.

Din informaţiile prezentate de CNIPMMR rezultă că în prezent sunt analizate 90 de cereri/zi din cele 17.430 rămase, ceea ce înseamnă că Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului i-ar mai fi necesare 194 de zile pentru evaluarea tuturor cererilor (aproximativ 10 luni, dacă sunt calculate doar zilele lucrătoare).

Ce soluții au găsit IMM-urile?

O aplicaţie electronică preia însă în mod automat cifra de afaceri și numărul de salariaţi ale întreprinderilor solicitante. În plus, calculează automat valoarea grantului și valoarea cofinanțării în funcție de cifra de afaceri, generează automat declarațiile care sunt doar semnate de reprezentantul legal/împuternicit.

În acest context, CNIPMMR consideră că finalizarea etapei de analiză a cererilor poate fi făcută în două săptămâni, în loc de zece luni. Astfel, plata către beneficiari se poate face până la sfârşitul lunii februarie.

„Dacă aceste fluxuri financiare vor veni în iunie – iulie – august, lucrurile vor sta foarte prost. Dacă ele vin în februarie, mai putem salva ceva iar dacă nu există fluxuri financiare în industriile restricționate de la funcționare, practic nu vom mai putea supraviețui”, a declarat în completare și Daniel Mischie, președinte HORA.

În opinia sa, și sprijinul promis industriei HORECA, în cadrul schemei de ajutor de stat de 500 de milioane euro, ar trebui aplicat cu celeritate, pentru a nu fi oferit prea târziu, unor firme ce nu mai există.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Ungurii devin stăpâni în Europa. Susținerea este totală pentru Viktor Orban
Splendoarea de care puțini români știu. Locul care te transpune într-o altă lume
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
×